Nem mindegy, hogy térsz vissza a sportba

Sportrehabilitáció

A sérült sportoló (legyen akár hobbi-, akár élsportoló) szakszerű rehabilitációja a bizonyítékokon alapuló medicina (EBM) eredményeire épülő összetett folyamat, amely magába foglalja a komplex mozgásszervi és sport állapotfelmérést, a hétköznapi és a sport ártalmak megelőzését, az esetleges sérülések ellátását, a hatékony prevenciós és rehabilitációs program megtervezését és levezetését illetve az edzés/életmód tanácsadást.

Sportsérülések után többlépcsős folyamat vezet a maximális sportteljesítmény ismételt eléréséhez, ez a folyamat a sportrehabilitáció. A mi feladatunk, hogy a rehabilitáció folyamatát pontosan megtervezzük, majd ennek mentén elkezdjük az edzéseket annak érdekében, hogy a sportolót panaszmentessé tegyük és újra visszatérhessen a mindennapi életbe. Egyénenként, személyre szabottan kombináljuk a fizikoterápiás kezeléseket, mint: flossing, kinesio-tape, köpölyözés, smr, triggerpont terápiák.

Milyen sérüléseket rehabilitálunk?

Fontos tudnotok, hogy a sportsérüléseket két csoportba soroljuk. Beszélhetünk akut, valamint fáradásos sérülésekről. Az akut sérülések egy jól meghatározható időpontban bekövetkezett makrotrauma hatására jönnek létre. Ilyen sérülés a zúzódás, a rándulás, a szakadás, ficam és a törés. A fáradásos (túlterheléses) sérülések akkor jönnek létre, amikor ismételten és folyamatosan olyan terhelésnek van kitéve a sportoló, amely nagyobb kárt okoz a szervezetben, mint amekkorát az két edzés között képes helyreállítani. Ide tartoznak a fáradásos törések, izomgyulladások, ízületi kopások. Ezen sérülések során fontos a megfelelő rehabilitációs kezelés, melyet a sérülés bekövetkezésének pillanatától megkezdhetünk.

Milyen előnyei vannak a sportrehabilitációnak?
Flossing terápia

A flossing kezelés egy új kompressziós és mobilizációs technika, melyet egy speciális gumiszalaggal végzünk, amely az adott ízületre hatva segít a mozgásterjedelem helyreállításában, növelésében, illetve a fájdalom csökkentésében.

A flossing egy komplex fizioterápiás eljárás, amelynek része a floss szalaggal végzett kompressziós terápia, illetve a flosstréning. Bár tréning elemeket is tartalmaz, jóval inkább tekinthető manuálterápiás eljárásnak, mint edzésnek. A kezelés fő célja a mobilitás növelése, a fájdalom csillapítása és a szöveti letapadások oldása. A terápia során az egyes izmokat, ízületeket, fasciát egy speciális gumiszalaggal (floss szalag) körbetekerjük (kompresszió), majd a kezelendő testrészt speciális gyakorlatokkal mobilizáljuk. Akut és krónikus sérülések, fájdalmak esetén egyaránt használható, gyakorlatilag azonnal és erőteljesen ható terápia

 

Kinesio tape

Gyors és hatékony segítséget nyújt húzódásokra, gerincfájdalmakra, különböző izületi problémákra is. Mindazonáltal alkalmas az immunserkentésre, gyulladáscsökkentésre és a vér- és nyirokkeringés fokozására is.

A kineziológiai tapasz elasztikus textiltapasz, amely a mellékhatások és gyógyszer nélküli mozgásszervi terápia rendkívül hatékony eszköze. A megfelelő felhelyezésnek köszönhetően fejti ki jótékony hatását. Finoman ingerli az izompólyát, ezáltal beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa, megkönnyíti a felgyülemlett salakanyagok távozását, javul a helyi vér- és nyirokkeringés, csökken a fájdalom. A különböző ragasztási technikák segítségével lehet erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást elérni.

SMR terápia, azaz önmasszázs saját testsúllyal

A módszer lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása, ezáltal az izomfájdalmak és ízületi problémák csökkentése, megszüntetése, valamint a kötőszövet és az izomszövet regenerálása. Egy rendkívül egyszerű módszer, amelyet kipróbálhatsz nálunk is.

Ha panaszaid lennének, vagy műtét utáni szakszerű sportrehabilitációra vársz, akkor látogass el hozzánk!

Galéria